Ovi bemutatkozása

Németvárosi Óvoda

Intézményünk bemutatása

Németvárosi Óvoda Gyula
Német nemzetiségi óvodánk 1893-ban alakult, Gyulán a város német nemzetiségek által lakott városrészben. Kezdetekben csak németül folyt az óvodai nevelés.

A társadalmi és politikai változások miatt sokáig csak magyar nyelven lehetett beszélni, majd 1956 – os évtől újra indult a német nemzetiségi nevelés.

2001-ben fejeződött be óvodánk felújítása, az óvoda épülete korszerű, a csoportszobák, a mosdók és az öltözök a csoportlétszámnak és a gyermekek szükségleteinek megfelelőek. Az emeleten tornaszoba biztosítja jól felszerelt eszközökkel, a megfelelő mozgás lehetőséget a gyermekeknek. Sokat mozgunk a szabadban, a természetben, tágas udvarunk lehetőséget biztosít a felfedezésekre, kutatásokra, így rácsodálkoztatjuk gyermekeinket a természet szépségeire, a felfedezés örömére.

A korszerű, az előírásoknak megfelelő udvari játékok, mászókák, vár, homokozó várja a gyermekeket.  Az udvaron található kemencében, jeles napokon kenyeret sütünk, bográcsban a hagyománynak megfelelően főzünk. A különböző tevékenységekhez jó minőségű, és elegendő mennyiségű játék és szemléltetőeszköz áll rendelkezésre. Az óvodánk környezete tükrözi a német nemzetiség kultúráját, szokásait, hagyományait.

Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzata 2016. 08. 01-től átvette a Németvárosi Óvoda fenntartói jogát.  Önálló óvodaként a német nemzetiségi hagyományokban élve, azokat továbbadva a gyermekeknek, családoknak, a német nyelvet gyakorolva, megismertetve hangsúlyozzuk a legfontosabb értékeinket, melyek segítségével alakítjuk családias óvodai nevelésünket, oktatásunkat. 2017-ben az Oktatási Hivatal Bázisintézményi címet adományozott óvodánk kiemelkedő szakmai munkájáért.

Jelenleg 5 vegyes életkorú csoporttal működik az óvodánk. Modern, esztétikus környezetben neveljük a hozzánk érkező gyermekeket. Felkutattuk, újra élesztettük a régi hagyományokat, amelyek a gyermekekhez közel állnak. Ezeket a hagyományokat, nemcsak az óvodánkban éljük meg, hanem közös ünneplésre hívjuk a Németvároson élő embereket, iskolás gyerekeket.

Német nemzetiségi diplomával rendelkező óvodapedagógusok és szakképzett dajkák foglalkoznak a gyermekekkel. Nemzetiségi óvodaként egyik legfontosabb feladatunknak tekintjük a német nyelv megismertetését, megszerettetését, melyet játékosan, hagyományokon, népszokásokon keresztül a családok bevonásával mélyítünk élmény gazdag, szeretetteljes környezetben. Kiemelt nevelési területnek tekintjük a legfontosabb gyermeki tevékenységet, a játékot és a mindennapos mesélést magyar és német nyelven.

Az óvodáskor végére a gyermekek szociálisan is éretté válnak az iskolai élet és a tanító elfogadására. A gyermekeket megtanítjuk arra, hogy tiszteljék és szeressék múltjukat, kultúrájukat, mely a külsőségekben is megmutatkozik. Az ünnepek alkalmával, német nemzetiségi népviseletbe öltözve részt veszünk a németvárosi rendezvényeken, ahol a gyermekek német nyelvű műsorral mutatkoznak be.

Az a jó ebben az oviban, hogy nagyon sokféle dolgot kipróbálunk, megtapasztalunk. Énekelünk, körjátékokat játsszunk, hangszeren kísérjük a dalainkat. Verseket mondunk, a meséket nem csak hallgatjuk, el is játsszuk, bábozzuk, sőt mi magunk is mesélünk, még németül is. Sokféle érdekes dolgot készítünk, barkácsolunk, új és új izgalmas eszközöket próbálhatunk ki. Sok tapasztalatot gyűjtünk a környezetünkről, az évszakokról, az állatokról, a növényekről, és más fontos dolgokról, amik bennünket körülvesznek.

Várunk szeretettel minden Óvodánk iránt érdeklődőt!

Gyulai Német Nemzetiségi Óvoda Alapítvány

Számlaszám:

54000131-10002371
Copyright © 2022 Németvárosi Óvoda Gyula

Design & Development By Weboldal Manager

Search

5700 Gyula, Szőlős u. 1

06 30 736 6400
nemetvarosiovi@t-email.hu